Celulitida, lipedém, lymfedém, flebedém, otoky a obezita - čím se od sebe liší?

Celulitida je stav, který vzniká především v podkožní tukové tkáni a projevuje se jako nerovnosti, důlky, hrudky a někdy i bolest v oblasti hýždí, stehen a boků. Celulitida je charakterizována nadměrným nahromaděním tukových buněk v podkožní vrstvě, což vede ke zvýšenému tlaku na okolní tkáň. To způsobuje narušení mikrocirkulace, zhoršení odvodnění a zvýšení hladiny toxinů v tkáni, což dále zhoršuje stav. Celulitida bývá častější u žen než u mužů a má většinou genetickou predispozici.

Lipedém je chronické a progresivní onemocnění, které zahrnuje nerovnoměrné hromadění tukových buněk pod kůží, zejména v oblastech končetin. Tento stav může způsobit bolest, otoky a zvýšenou citlivost na tlak. Lipedém je častější u žen a může mít genetickou složku. Na rozdíl od obezity se lipedém nezlepšuje výrazně prostřednictvím diety a cvičení, ačkoli tyto změny životního stylu mohou pomoci zmírnit některé příznaky. Podle odhadů postihuje 11-15 % žen. Lipedém je často poddiagnostikovaný a někdy zaměňován s obezitou nebo lymfedémem.

Lymfedém je stav, kdy se lymfa hromadí v tkáních a způsobuje otoky. Obvykle postihuje končetiny, ale může se vyskytnout kdekoli na těle. V Evropě má lymfedém podle odhadů 1-2 % populace, což zahrnuje muže i ženy. Celosvětově je počet lidí trpících lymfedémem odhadován na více než 100 milionů.

Flebedém se týká problémů s krevními cévami, které vedou k otokům a křečovým žilám. Zatímco přesné statistiky týkající se flebedému nejsou k dispozici, křečové žíly, které jsou jednou z forem flebedému, postihují asi 10 % až 15 % mužů a 20 % až 25 % žen. Flebedém může mít vliv na kvalitu života, ať už kvůli estetickému vzhledu, nebo kvůli bolesti a nepohodlí spojenému s tímto onemocněním.

Obezita je stav, kdy se v těle hromadí přebytečná tuková tkáň. Obezita se obvykle vyskytuje u lidí s vysokým indexem tělesné hmotnosti (BMI>30) a může být spojena s rizikem vzniku dalších zdravotních problémů, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, hypertenze a mnoho dalších. Příčinou obezity může být genetická predispozice, nesprávná strava, nedostatek pohybu nebo kombinace těchto faktorů. Na rozdíl od celulitidy a lipedému se obezita vyznačuje celkovým zvětšením těla a ne omezením na jednu konkrétní oblast těla.

Otoky vznikají v důsledku nadměrného nahromadění tzv. extracelulární tekutiny v tkáních organismu. Mohou mít různé příčiny, jako jsou záněty, alergické reakce, poranění, hormonální změny, narušení lymfatického systému, nebo nadměrné množství soli v těle.

Ženy trpí otoky častěji než muži, protože mají tendenci držet více vody v těle, zejména během menstruačního cyklu a během těhotenství. Hormonální změny mohou ovlivnit regulaci tekutin v těle a způsobit zadržování tekutin v tkáních.

Otoky se také často vyskytují u lidí, kteří vedou nezdravý životní styl, jako jsou lidé s obezitou, nebo ti, kteří se málo pohybují a konzumují příliš mnoho soli v potravě. V některých případech mohou otoky být způsobeny i nějakým zdravotním problémem, jako je například srdeční nebo ledvinové selhání.

Je důležité si všimnout otoků a poradit se s lékařem, zejména pokud jsou velké, bolestivé, nebo se vyskytují neobvykle často. V některých případech může být otok příznakem závažného zdravotního problému a vyžadovat lékařskou péči.

Autor: MUDr René Vlasák 

 

 

ZDROJE:

 

 

 

MUDr. René Vlasák

Zakladatel společnosti Prevence 2000, Centra preventivní medicíny a CPM lymfocentra - jednoho z největších českých pracovišť, specializujících se na léčbu chronických otoků a křečových žil. Jako obezitolog se dlouhodobě věnuje problematice gynoidního (hruškovitého) typu obezity a tzv. lipedému. V jejich terapii prosazuje unikátní léčebný přístup. Celý svůj profesní život klade důraz na význam primární prevence a komplexního, interaktivního pojetí medicíny. Za své dlouholeté aktivní působení v České lymfologické společnosti byl jmenován jejím čestným členem.

Shop now

Vyzkoušejte naše funkční gely proti cellulitidě ve výhodných setech